joi, 25 februarie 2010

Mediatorul......poate avea un salariu de 1.000 de euro lunar.

Vânător de capete, antrenor de viaţă, responsabil şef cu conversaţia - câteva dintre denumirile unor meserii de succes de astăzi, în traducere românească.

În urmă cu 20 de ani, meşteşugarii îşi câştigau o existenţă confortabilă. Astăzi, din ce în ce mai mulţi găsesc succesul în meserii rupte de concret.

Un studiu al Institutului Naţional de Statistică şi Studii Economice arată că salariul brut mediu anual a ajuns de la 261 lei, cât era în 1947, la 4.010 lei în 1990. Anul 2007 a fost cel în care s-a înregistrat cea mai mare creştere a salariilor începând cu 1989.

La sfârşitul anilor '80, designul industrial şi cel vestimentar erau cele mai vânate de tineri. Dacă la începutul anilor '90, blănarii, încărcătorii de brichete sau brichetarii, sobarii, dulgherii ş.a.m.d. erau la mare căutare, acum aceste meserii sunt pe cale de dispariţie - lucru confirmat de un studiu recent realizat de Ministerul Muncii.

Domeniul IT şi cariera militară, căutate încă din perioada comunistă, şi-au păstrat atractivitatea.

Dacă locurile de muncă cel mai bine plătite sunt în sectorul hotelier şi al bunurilor de larg consum (FMCG), cele în IT şi marketing sunt printre cele mai căutate.

Conform revistei Biz Campus, cel mai bine plătit post este în sectorul hotelier, unde un director general al departamentului de financiar poate câştiga până la 7.000 de euro. Pentru un astfel de post, printre cerinţele necesare se numără cunoştinţele de contabilitate şi o capacitate de a comunica foarte bună.

Pe locul al doilea se află sectorul FMCG, unde un director naţional de vânzări şi un marketing manager pot câştiga între 2.500 şi 4.000 de euro. Persoanele care ocupă aceste posturi trebuie să comunice uşor şi să fie rezistente la stres.

Ultimul pe podium este sectorul imobiliar, unde managerul departamentului de investiţii sau terenuri poate câştiga începând cu 1.000 şi până la 4.000 de euro. Ca să lucrezi în domeniul imobiliarelor, ai nevoie de abilităţi de negociere foarte bune.

Urmează sectorul bancar. Aici, un manager financiar câştigă între 2.500 şi 3.500 de euro. Un director financiar câştigă bine în orice domeniu: farmaceutic, auto. Meseria de auditor financiar este una nou apărută. Acesta evaluează procesele financiare ale unei companii. Se pot câştiga bani frumoşi - până la 2.500 de euro lunar, potrivit ziarului Evenimentul Zilei.

Sectorul IT este, de asemenea, unul bănos, şi foarte căutat de tineri. Cu tehnologia care face progrese în fiecare zi, o carieră în IT se numără printre cele care vor fi la mare căutare şi peste câţiva ani. Au apărut noi slujbe şi noi poziţii în ierarhiile IT. Conform capital.ro, printre ele se numără: programatorul pe platforme mobile, designerul 3D, configuration administrator, storage & back-up specialist. În cadrul unei firme de IT, un software development manager este plătit cel mai bine, cu până la 3.500 de euro.

Reţelele sociale precum Facebook şi Twitter au dus şi ele la apariţia unui nou post. Potrivit capital.ro, un chief conversation officer răspunde de imaginea unui brand pe reţelele sociale şi intervine în discuţiile care au legătura cu compania angajatoare.

În sectorul publicitar, media directorul câştigă cel mai bine. El este plătit cu între 1.500 şi 3.300 de euro. În departamentul de creaţie, creative directorul poate câştiga peste 3.000 de euro lunar. Acesta trebuie să aibă imaginaţie, să fie, evident, creativ, dar şi să fie la curent cu noutăţile din publicitate.

Potrivit revistei Business Magazin, avocaţii şi juriştii au venituri de peste 2.500 de euro pe lună - bani care vin din salariu şi comisioane. Şi ei ocupă un loc în topul celor mai bine plătite zece joburi. În acest domeniu, se integrează, mai nou, mediatorul. El este cel care ajută la rezolvarea conflictelor până la stadiul de "tribunal". Mediatorul poate avea un salariu de 1.000 de euro lunar.

Şi în resurse umane se câştigă bine! Un managing consultant poate avea un salariu cuprins între 800 şi 2.000 de euro, iar unui director de resurse umane în sectorul de retail sau farmaceutic îi pot intra în buzunar până la 3.000 de euro pe lună! Head-hunter-ul câştigă 3.000 de euro lunar, conform Evz. El este cel care identifică potenţialii candidaţi pentru un job şi îi contactează pentru a-i atrage spre postul respectiv.

Executive coach-ul este o altă meserie nouă. El ajută la dezvoltarea personală a persoanelor din management. Salariul depinde de numărul de clienţi pe care îi ajută să relaţioneze mai bine şi să se cunoască pe sine. O persoană care ocupă acest post poate câştiga pe lună minimum 2.000 de euro.

Pe ultimul loc în acest top se află medicii, care primesc, în România, pe lângă salariu, şi recompense financiare de la pacienţi. Conform legii salarizării unice, un medic primar (de gradul al V-lea), din medicina legală, câştigă un salariu de aproape 1.000 euro.

Sursa: http://www.tvr.ro/articol.php?id=77123&c=58

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu